Ο ΣΕΔΕΑΚ τίμησε τον κ. Ρένο Λυσιώτη

αναρτήθηκε στις 7 Νοε 2012, 11:07 μ.μ. από το χρήστη Admin 1   [ ενημερώθηκε 8 Νοε 2012, 12:46 π.μ. ]
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς Κύπρου (ΣΕΔΕΑΚ) τίμησε σε ειδική εκδήλωση τον κ.Ρένο Λυσιώτη ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του τομέα των δημοσκοπήσεων και των ερευνών αγοράς στην Κύπρο. 

Μετά την αποφοίτηση του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο Ρένος Λυσιώτης σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και εξάσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λευκωσία. Έλαβε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ σαν υπεύθυνος νεολαίας της ΠΕΚΑ, της πολιτικής επιτροπής του Κυπριακού αγώνα, ενώ ταυτόχρονα υπεράσπιζε στα δικαστήρια συλληφθέντες αγωνιστές. Ο ίδιος συνελήφθη από τον αποικιοκρατικό στρατό το Νοέμβριο του 1956 και διετέλεσε πολιτικός κρατούμενος για δύο χρόνια στα κρατητήρια της Πύλας με τον κωδικό DP 743. 

Μετά την απόλυση του το 1958 επέστρεψε στη δικηγορική και παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον εμπορικό τομέα με την εισαγωγή και εμπορία καλλυντικών και γυναικείων ειδών μόδας. Πολύ σύντομα όμως αντελήφθη την αναγκαιότητα ύπαρξης εμπιστευτικών πληροφοριών αναφορικά με το εμπόριο, την κατανάλωση και την αγορά γενικά, γι’αυτό και το 1960 προχώρησε στην ίδρυση του γραφείου ΑΡΓΟΣ που εξειδικεύτηκε στην παροχή τέτοιων πληροφοριών σε εμπορευόμενους. Το 1980 ο Ρένος Λυσιώτης ίδρυσε το Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών VERITAS με σκοπό την σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης σε σχέση με την οικονομική, κοινωνική, εμπορική και πολιτική ζωή της Κύπρου.

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση έρευνας από την VERITAS έγινε τον Απρίλιο του 1981 με δημοσκόπηση για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ακολούθησαν πολλές άλλες έρευνες, εμπορικές και πολιτικές, δημοσκοπήσεις σε περιόδους εκλογών και αναλύσεις εκλογικών αποτελεσμάτων. ραγματοποίησε επίσης και έρευνες για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την εποχή που κανένας άλλος δεν ασχολείτο με το θέμα.

Το 1988 η VERITAS πρωτοπόρησε και πάλι. Εγκαινίασε την πρώτη τακτική συνδρομητική έρευνα με τίτλο «Κυπριακή Γνώμη» στην οποία σκιαγραφούσε και ανέλυε τις τάσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα της επικαιρότητας. Παράλληλα εξέταζε διάφορα άλλα θέματα μεταξύ των οποίων, επενδύσεις, παραγωγικότητα και μισθοί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, το κυπριακό, οι επιλογές λύσης του, η δημοτικότητα των πολιτικών και τα διάφορα σενάρια κατά περιόδους προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Η συνδρομητική αυτή έρευνα παρουσιαζόταν 2 φορές το χρόνο και εκδιδόταν σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά. Η VERITAS έκλεισε τον κύκλο ζωής της μετά από 17 συνεχή χρόνια με την τελευταία έρευνα που παρουσίασε τον Μάϊο του 1997. 

Αντιλαμβανόμενος τη σημασία της προώθησης και εδραίωσης του τομέα των ερευνών στην Κύπρο, και όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, ο Ρένος Λυσιώτης πρωτοστάτησε με άλλους στην ίδρυση του Συνδέσμου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς. Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 1994 όταν έγιναν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός επαγγελματικού συνδέσμου που θα διαφύλασσε και θα προωθούσε τα συμφέροντα των εταιρειών δημοσκοπήσεων και ερευνών αγοράς στην Κύπρο. 

Ο Ρένος Λυσιώτης ήταν εκεί, δήλωσε παρόν και μέσα από την εμπειρία και το ήρεμο ύφος που τον χαρακτηρίζει, υποστήριξε τις αρχές που πρέπει να διέπουν την επαγγελματική δραστηριότητα των εταιρειών στο χώρο μας. Με την επίσημη εγγραφή του ΣΕΔΕΑΚ στα μέσα του 1997, ο Ρένος Λυσιώτης υπηρέτησε το Σύνδεσμο από τη θέση του γραμματέα μέχρι και το 2000 που απεχώρησε αφού έκρινε πως θα έπρεπε να κλείσει το κεφάλαιο αυτό της επαγγελματικής του δραστηριότητας. 

Οι νεότεροι αλλά και σίγουρα τα παλαιότερα μέλη του ΣΕΔΕΑΚ είμαστε ευγνώμονες σε ανθρώπους όπως ο Ρένος Λυσιώτης γιατί είχαν το όραμα και δούλεψαν ώστε σήμερα ο ΣΕΔΕΑΚ να αποτελεί το οργανωμένο βήμα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δημοσκοπήσεων και της έρευνας αγοράς. Ένας τομέας που τα τελευταία χρόνια γνώρισε μεγάλη πρόοδο και βρίσκεται σε πρώτο πλάνο κάθε φορά που έχουμε εκλογικές μάχες. 

Είναι γι’αυτή την προσφορά που ο ΣΕΔΕΑΚ αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον κ. Λυσιώτη. Όλοι στο ΣΕΔΕΑΚ εκφράζουμε θερμό χαιρετισμό κι ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με το ο κ. Λυσιώτης συνέβαλε στην δημιουργία του επαγγελματικού συνδέσμου που μας αντιπροσωπεύει στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας σήμερα.


Comments